Systemleverantörer inom 5G inkl generella kommentarer om branschen

januari 20, 2023

5G-teknikracet har varit hårt konkurrensutsatt och två av de största spelarna på detta område är Ericsson och Nokia. Båda företagen är ledande leverantörer av 5G-infrastruktur globalt och de har arbetat nära samarbete med teleoperatörer för att rulla ut 5G-nätverk i olika delar av världen.

Ericsson, ett svenskt multinationellt nätverks- och telekommunikationsföretag, har varit i frontlinjen för 5G-infrastruktur globalt, med framgångsrika tester och utrullningar i stora städer över hela världen. Ericsson har också arbetat nära samarbete med myndigheter och teleoperatörer över hela världen för att påskynda implementationen och användande av 5G-teknik.

Nokia, ett finskt multinationellt telekommunikationsföretag, har också tidigt gjort betydande framsteg inom 5G-området. Företaget har samarbetat med ledande teleoperatörer för att lansera 5G-nätverk och har investerat kraftigt i FoU för att lansera sina 5G-lösningar på marknaden.

Under senare år har 5G-landskapet förändrats betydligt, med de olika säkerhetsrelaterade kontroverserna kring de kinesiska telekomutrustningsleverantörerna Huawei och ZTE. På grund av säkerhetsfrågor har flera länder förbjudit eller begränsat användningen av Huawei och ZTE:s utrustning i sina 5G-nätverk, inklusive USA, Australien och Japan.

I EU och USA pågår diskussionerna fortfarande och användningen av Huawei och ZTE:s utrustning är fortfarande ett debattämne. Europeiska kommissionen har utfärdat riktlinjer som rekommenderar användningen av pålitliga 5G-leverantörer och har uppmanat EU-medlemsstater att bedöma riskerna med användningen av utrustning från högriskleverantörer.

Som ett resultat har Huaweis och ZTE:s chanser att leverera material till EU påverkats. Medan EU inte har förbjudit användningen av deras utrustning, väljer teleoperatörer alltmer Ericsson och Nokia som bedöms vara mera tillförlitliga långsiktiga alternativ för sin 5G-infrastruktur.

Sammanfattningsvis är Ericsson och Nokia två av de största spelarna på 5G-infrastruktur-området, och båda företagen som investerar tungt i FoU och arbetar nära samarbete med teleoperatörer för att rulla ut 5G-nätverk globalt. Medan Huawei och ZTE har varit stora spelare på detta område har deras chanser att leverera material till främst EU och USA påverkats på grund av säkerhetsrelaterade frågor kring deras utrustning.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *